Vi är ETT med Ukraina

maj 13, 2022

Vi på Emvico har den tekniska kapaciteten att bygga de flesta typer av system. Vi söker inte en viss bransch, vurmar inte religiöst för en specifik teknik och satsar inte stenhårt på en viss produkt eller plattform. Vi söker kunder där vi kan göra skillnad. Där vi får vara nära nog att förstå vad som skapar framgång på riktigt i dag och imorgon. I den miljön vill vi vara och där investerar vi vår energi.

Emvico är ett litet bolag men för att kunna leverera i större miljöer använder vi oss sedan många år av vår partner Sigma Software i Ukraina. Vi känner dem sedan vår tid på Sigma och vet hur det är att jobba med utvecklare i Ukraina. Vi vet att det nästan bara är språket som skiljer oss i tanke och handling.

Under flera år har vi byggt upp en nära relation och samarbete med ett team på idag nästan tio personer i Ukraina. Utvecklare, från juniora till seniora. De är en del av oss. De är vårt team. Under senaste åren har vi även investerat mycket energi i att göra skillnad hos Dstny - ett bolag inom telekom som är Europaledare inom molnbaserad telefoni och kommunikation mot företagsmarknaden. Vi har byggt självserviceportal, billing-system och plugins till MS Teams. Vi har gjort det nära vår kund och deras medarbetare. Tempot är ofta högt hos detta innovativa och mycket ambitiösa bolag, som sedan sommaren 2021 fick klart många pusselbitar i en storsatsning där IP och mjukvara är i centrum. I denna satsning är systemen vi byggt viktiga. Vi är viktiga för deras strategi och de har bjudit in oss till att förstå och därmed också känna för den. Deras framgång är vår.

Inför 2022 var roadmappen för första halvåret uppenbarligen tuff. Systemen skulle förberedas för att bli Software as a service, levererade centralt i hjärtat av Dstny för att tillsammans med växelplattformen kunna erbjudas partners och återförsäljare och kunder en modern och effektiv leverans av kommunikationslösningar.

Redan innan Rysslands invasion var jobbet och deadlines tuffa. En torsdagsmorgon vaknade vi till det som ingen trodde skulle ske. Men vi var förberedda ändå och beredskapsplaner sattes i verket med kraft. Vi fick ut hälften av våra vänner från Charkiv i östra Ukraina på morgonen. I Lliv i västra Ukraina väntade lägenheter och hotell, för att sedan ta dem och familjer över till Polen. Hälften av våra medarbetare blev kvar i Charkiv, stöttandes familj bland annat. Gränserna stängdes snabbt och Kriget visade sig slå även den bästa beredskapsplaner i verkligheten.

Därefter följde dagar och veckor av oro och fokus på liv och hälsa framför leverans. Vår kund - Dstny - påtalade om och om igen att vissa saker var viktigare än andra, och deras flexibilitet och inställning kommer inte att glömmas bort. Men trots deras och vårt egna tydliga besked att medarbetarna fick och borde vila, så dök de upp efter några dagar på skärmen. Allihop. Redo att jobba. Redo att leverera. De ville tänka på annat. De ville tjäna sitt land på det sätt de kunde. Och de kände lojalitet mot projektet. "Det är det enda jag har kvar, vårt projekt", sa en av dem efter några dagar. De fick jobba. Och de jobbar ännu. Vi är flexibla. De får jobba när de vill, ta ledigt när de vill, springa iväg för volontärarbete när helst de vill mm. Men de kämpar på, dag efter dag.

Emvico vill vara ett företag som kan göra skillnad och ta projekt och uppdrag där vi får jobba nära kunden och vara en del av resan. Detta förkroppsligar våra ukrainska vänner dag efter dag och måndag den 2 maj hade vi en stor leverans och deadline som vi klarade att hålla, trots allt. Så när kunden skriver nedan till oss, då känner vi att Emvico är och agerar på det sätt vi önskat och i Ukraina finns en stor orsak till det.

“I’m so impressed of your hard work and commitment together with the result. You always deliver no matter what circumstances are changed through time.”

/ Fredrik Lundkvist